Det å lede seg selv

I vår tid er selvdisiplin kanskje noe av det vanskeligste vi kan oppnå. Spesielt når vi jobber med teknologi, kan det forekomme at ulike ting distraherer oss. Jeg jobber personlig med PC hver eneste dag, og da er det fort gjort at jeg plutselig lander på en side som Facebook eller YouTube. Jeg har også med meg mobilen, og selv om jeg kun svarer på viktige samtaler og meldinger, så hender det jeg blir distrahert og ledet inn på andre apper etter at jeg har svart på disse. Ja, selv når jeg skal lese emailer, så hender det at reklame fanger interessen min. Så hvordan bygger du en god disiplin?

Det sies ofte at det å lede andre er det vanskeligste du kan gjøre. Dette er derimot med unntak av en eneste person. Det aller vanskeligste mennesket du kan lede i hverdagen er nemlig deg selv. Det er fordi vi mennesker sjelden føler at vi har mye makt over kroppen. Selv om vi ofte sier at vi har fri vilje, så vil ofte hjernen produsere impulser som sier noe helt annet. Et enestående eksempel er tidlig om morgenen. Kanskje har du 12 timer med arbeid i dag, og du vet at du må være på et familieselskap klokken 20 i kveld. Da lønner det seg neppe å våkne klokka 9 for å jobbe.

Det å lede seg selv handler om selvdisiplin, og dette oppnår du ved å planlegge og å sette deg selv mål. Det trenger ikke å være noen ekstreme mål. Kanskje setter du deg bare et mål om at du skal stå opp 30 minutter tidligere. Slike mål, og ikke minst det å oppnå dem, kan være godt for større mål senere. Led deg selv og styrk dine sjanser for å lykkes i en stadig mer konkurransepreget verden.