Det å drive sin egen bedrift

Entreprenørskap trenger ikke handle om å drive helt for seg selv, og du kan ha alt fra en til flere titalls partnere. Allikevel valgte jeg å drive alene, da jeg følte det var mest hensiktsmessig. I det henseende, så føler jeg det er mange erfaringer som bør deles. Det stammer fra alt mellom himmel jord. Først og fremst, bør en starte enkeltmannsforetak (EMF) eller AS? Når bør en ansette sin første person? Hvordan betaler en skatt? Hvordan får en nye kunder? Disse spørsmålene er bare et lite utvalg av de mange en møter på i hverdagen som eier av egen bedrift. Det kan fort være fryktinngytende, og selv om organisasjoner som Innovasjon Norge jobber for å hjelpe meg og mange andre, så er det ofte spørsmål som er knyttet til bestemte situasjoner som ikke kan gis tydelige nok svar på.

Det kanskje aller viktigste er starten av bedriften din. Når de fleste starter opp, så er det med en visshet om at veldig få overlever. Avhengig av hvordan en ser på tallene, så er faktum uansett at over halvparten er ferdige etter det første året. Det er ganske skremmende å tenke på. Dersom du skal drive eget derimot, så handler det hele om planleggingen. Dersom du bruker god tid på besvare de spørsmålene jeg stilte ovenfor, i tillegg til en rekke andre spørsmål, så står du bedre rustet. Kanskje finner du for eksempel ut at profittmarginen i din bransje ikke er stor nok. Faktisk kan dine ideer om å starte en bedrift vise seg å bremses ned, eller i noen tilfeller avlyses under planleggingen. Selv om det garantert er trist, så er det et mye bedre alternativ enn å gå rundt og håpe på en suksess, kun for å møte problemet senere. Vær derfor beredt på nettopp dette.

Når du derimot har en ide oppe og går, så er det en ting som må sies for alle entreprenører. Ikke tro at dette blir en enkel reise. Jeg møtte selv veggen med min drift da jeg tenkte det bare skulle bli en gøy reise. Stå opp, jobbe i pyjamasen et par timer, også leve livet var min intensjon. Det ble selvfølgelig ikke sånn, og heller jobbet jeg 60-70 timer hver eneste uke. Det var rett og slett ikke en dag jeg kunne ta fri, og allikevel tjente jeg ikke så mye. Men hold motet oppe og vær beredt på utfordringene. Så kan du en dag også høste fruktene!